wtorek, 27 listopada 2012

Ciasto marchewkowe

Najlepsze ciasto marchewkowe, jakie jadłam. Po spróbowaniu tego, nie czuję potrzeby wypróbowywania innych przepisów. Ciasto pełniło rolę urodzinowego tortu i bardzo żałowałam, że - jak to tort - pojawiło się na stole pod koniec imprezy, kiedy byłam już objedzona innymi pysznościami. Przemiła gospodyni zapakowała mi jednak kawałek na droge a później podzieliła się przepisem.

Ciasto jest wilgotne, nie tylko dzięki marchewce, ale także w wyniku nasączenia syropem aromatyzowanym sokiem pomarańczowym, obowiązkowo świeżo wyciśniętym. Krem, którym posmarowany jest wierzch ciasta, choć zrobiony z serka mascarpone i bitej śmietany, jest lekki i delikatny. Ze względu na ten krem, ciasto trzeba przechowywać w lodówce. Długo w niej zresztą nie postoi, zapewniam.


Kliknij tutaj, żeby zobaczyć przepis i komentarze. 
 










Brak komentarzy: