Zupa jest słodkawa, co się dziwić, w końcu jej głównym składnikiem jest dynia (i nie zapomnijmy o jabłku). Stopień słodkości zależeć będzie od rodzaju dyni i zawsze można go zrównoważyć dodając odrobinę soku z cytryny lub limonki. Świeża mięta nie jest konieczna, ale polecam jej użycie, bo dobrze podkreśla dodatek jabłka, a dodatkowo w jej obecności zupa wydaje się mieć jeszcze ładniejszy kolor.
Zupa z dyni i jabłek
lekko zmodyfikowany przepis z Saveur # 142
2-3 porcje
- 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
- 1 mała cebula, pokrojona w niedużą kostkę
- 1 łyżeczka świeżego imbiru, drobno startego
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego kminu
- 1/4 łyżeczki papryki opcjonalnie
- 400 g miąższu dyni, pokrojonego w kostkę
- 1 duże kwaskowate jabłko, obrane, wydrążone, pokrojone w ósemki
- sól i swieżo mielony pieprz
- 2 szklanki bulionu (z kurczka lub warzywnego do wersji wegetariańskiej)
- opcjonalnie: sok z cytryny lub limonki, do smaku
dodatkowo:
- 4-6 grzybów shiitake, świeżych lub suszonych
- 2 łyżeczki oleju
- sól, do smaku
- kilka kropli sosu sojowego
- opcjonalnie: świeża mięta
Jeśli używasz suszonych grzybów namocz je w gorącej wodzie, zanim zaczniesz robić zupę, żeby zdążyły zmięknąć.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej, na niewielkim ogniu, olej lub oliwę. Wrzuć cebulę i smaż, mieszając, przez jakiś kwadrans, aż uzyska złoty kolor. Dodaj do niej imbir i czosnek, przesmaż razem przez minutę. Dosyp przyprawy - kurkumę, pięć smaków, kmin i paprykę - oraz dynię i jabłko. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i przesmaż, żeby przyprawy zaczęły wydzielać aromat. Zalej bulionem, zagotuj. Gotuj pod przykryciem, dopóki dynia i jabłko nie zmiękną, około 15 minut, następnie wszystko zmiksuj. Jeśli trzeba, dodaj odrobinę soku z cytryny lub limonki do smaku i dopraw solą. Trzymaj w ciepłym miejscu.
Grzyby odciśnij z wody - jeśli używasz suszonych, odkrój im trzonki, a kapelusze pokrój w plasterki, możliwie cienko. Rozgrzej olej na patelni, usmaż grzyby na złoty kolor, pod koniec smażenia posól lekko i wymieszaj z kilkoma kroplami sosu sojowego.
Gorącą zupę podawaj posypaną smażonymi grzybami i, ewentulanie, z kilkoma listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz