Kanapka z klopsami

Tej kanapki może nie da się zabrać do pracy, ale będzie świetna na szybki obiad, kolację albo solidną przekąskę. I można wykorzystać do niej resztki klopsów i sosu pomidorowego. Do kanapki zużyłam pozostałości po klopsach włoskich i szczerze mówiąc, mam wrażenia, że po odgrzaniu są jeszcze smaczniejsze niż świeże. Może to przez chrupiącą, ciepłą bagietkę?

Oczywiście do takiej kanapki nadają się każde klopsy i dowolny sos pomidorowy, byle był gęsty. Inaczej albo całkowicie wsiąknie w bułkę, albo wypłynie zanim zdąży wsiąknąć. Ser - oprócz mozzarelli - każdy, który się ładnie i szybko topi.





Kanapka na ciepło z klopsami i sosem pomidorowym
na 1 kanapkę


  • 1/2 bagietki (ze ściętymi końcami)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 3 klopsy (np. z przepisu na klopsy włoskie)
  • 2-3 łyżki sosu pomidorowego (z tego samego przepisu)
  • ok. 30 g mozarelli, pokrojonej w cienkie plasterki


Rozgrzej piekarnik do 200˚C.

Bagietkę natnij wzdłuż przez środek, ale nie rozcinaj do końca i rozłóż, jak książkę. Środek bakietki najpierw posmaruj lekko oliwą, następnie połową sosu pomidorowego. Włóż w niego klopsy, przykryj je resztą sosu i plasterkami mozzarelli.

Włóż do nagrzanego piekarnika, "otwartą" stroną bagietki do góry, i zapiekaj ok. 10 minut, az do rozpuszczenia się sera.


***


Inne pyszne kanapki:
(kliknij na nazwę, żeby zobaczyć przepis)































    Brak komentarzy:

    Copyright © 2014 z magazynu , Blogger